#Mutimitolvassak

Könyv vagy E-book?

2019. május 21. - iv.dori

     Amikor elkezdtem tervezgetni a blogot, biztos voltam abban, hogy szeretnék majd írni a könyvajánlók és vélemények mellett kicsit "komolyabb" témákról is. Elkezdtek dolgozni a fogaskerekek az agyamban, és első két témának a "kölcsönözzük vagy vásároljuk a könyvet?" (amiről majd egy másik alkalommal írok), illetve a "papír alapú vs. e-book" rivalizálása jutott eszembe. Kihasználva az internet adta végtelen lehetőségeket, egy nagy létszámú könyves csoportba kiposztoltam a kérdőívemet a témával kapcsolatban. Rengeteg válasz érkezett, ezek alapján szeretném most megírni mindkettő fél érveit és ellenérveit. 

book-vs-ebook_23-2147518620.jpg

     Szeretném leszögezni, hogy ennek a posztnak a megírásával, semmiféle befolyásolás vagy megvetés, illetve állásfoglalás nem célom, csupán úgy gondolom, hogy a mai modern és folyamatosan fejlődő világban, aktuális a téma, annak véleményezése és boncolgatása! 

     A hagyományos, papír alapú könyvek ugyan vélhetően soha nem tűnnek majd el, ugyanakkor olyan érvek szólnak az e-book és e-book olvasó mellett, mint a környezetvédelem, idő- és helytakarékosság, kényelem, na meg a kedvezőbb ár. A XXI. században pedig, amikor már az okos telefonok mellett okos órákról, okos házakról beszélünk, az iskolában elektronikus naplórendszert használnak, a diákok pedig okos táblákról tanulják a betűket és számokat, amikor mindent elektronikai eszközön végzünk, a háttérbe szoruló olvasást, miért ne lehetne elektronikus formában népszerűsíteni akár a fiatalok körében is?! Persze, mint mindennek, ennek is megvannak a hátrányai és ellenérvei. Egy irodában dolgozó személy, aki egész nap a számítógép elé kényszerül, nem biztos, hogy az olvasást is egy elektronikus kütyüről élvezné, arról meg nem is beszélve, hogy a szerző vajon hogyan tudná dedikálni kedvenc regényünk elektronikus formáját?!

     Az e-könyvek tehát lehet, hogy egyesek számára praktikusabbak és sokkal kényelmesebbek, mint a hagyományos, papír alapú olvasmányok, de mi a helyzet a könyvek illatával, fogásával, lapozgatási élményével, és csinos kis kinézetükkel egy dúsan megrakott könyvespolc rogyadozó polcain?  Számos érvet fel lehetne még sorolni a papír alapú könyv mellett, de talán van egy, ami mind közül kiemelkedik, ez pedig nem más, mint a hagyomány. A nyomtatott könyv ugyanis, több mint 500 éves hagyományra tekint vissza, s a maga idejében talán forradalmibb jelenség volt, mint most, digitális utódja. Ez az emberiség élő kulturális öröksége. Ha pedig már örökségnél tartunk, számos család őriz egy-egy könyvet generációkon keresztül. Vajon ez az e-book esetében is kivitelezhető lenne?

   Konklúzióként vonnám le azt a megállapítást, hogy a lényeg maga az olvasás, és nem pedig az, hogy miből olvasunk! Olvassatok ti is sokat, szerettessétek meg az olvasást azzal, akitől még távol áll, és a legközelebbi posztban pedig találkozunk! :) 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mutimitolvassak.blog.hu/api/trackback/id/tr8614834130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása