#Mutimitolvassak

Egyik kedvenc fantasy könyvsorozatom - Mindenszentek trilógia

2019. november 16. - iv.dori

     Egy fantasy trilógia, ami nem egy átlagos vámpír-boszorkány történet. Szól szerelemről, időutazásról, történelmi személyekről, harcról és viaskodásról. Varázslatosan romantikus, és tudományosan érdekes. Egy szóval: kedvenc! 

covers_519492-horz.jpg

1. Deborah Harkness: A boszorkányok elveszett könyve

     Fülszöveg: Diana ​Bishop, az alkímia történetével foglalkozó fiatal történész – aki akarata ellenére lett boszorkány, és azért választotta a tudományos pályát, mert így kíván megszabadulni e terhes örökségtől – az oxfordi Bodley könyvtárban ráakad egy titokzatos, elveszettnek vélt könyvre, az Ashmole 782 névre hallgató kéziratra. Rajta kívül azonban más túlvilági lények, démonok és vámpírok is ott nyüzsögnek a könyvtárban, és az ő érdeklődésüket is felkelti az eltűnt kötet, mert olyan titkokat sejtenek benne, amelyek meghatározóak lehetnek a teremtmények – azaz a nem-emberek – sorsára nézve. Azt is meg szeretnék tudni továbbá, hogy a boszorkány-történésznő miként bukkanhatott rá erre a kivételes ritkaságra. A Diana körül gyülekező túlvilági teremtmények központi figurája egy ezerötszáz éves vámpír, Matthew Clairmont, aki mellesleg az oxfordi egyetem professzora és az Angol Tudományos Akadémia tagja. Ők ketten elhatározzák, hogy megfejtik az eltűnt kézirat titkát. Deborah Harkness regénye ennek az izgalmas vállalkozásnak és kettőjük kapcsolatának története.

covers_519492.jpg

     A Mindenszentek trilógia első részére teljesen véletlenül találtam rá az interneten, ráadásul ekkor még sorozatként. Az első 2 részt megnézve barátnőmnek áradoztam, hogy milyen jó lenne, ha lenne belőle könyv. Ő nyitotta fel a szemem rá, hogy a sorozatot könyv alapján készítették, így biztosan lehet kapni kis hazánkban is, annak ellenére, hogy a sorozat ekkor még magyar szinkront nem kapott. Nem is kellett több, egyszerre felkutattam az összes kiadót, és könyvesboltot, míg rá nem akadtam az első részre. Innentől a könyvet olvastam, és mikor végeztem vele, utána folytattam a sorozatot. Abba a ritka helyzetbe kerültem, hogy kifejezetten tetszett mindegyik formában. Természetesen a könyv részletesebb, és olvasás közben a képzelet határa a csillagos ég, ugyanakkor a sorozatos megvalósítás is igen csak jóra sikerült. Így bátran ajánlom a könyv mellett a sorozatot is, amelynek 8 részes első évadát már szinkronosan is megtaláljátok. A második évad is hamarosan érkezik, 2020 első felében, ha jól tudom. 

     Na de végre beszéljünk most a könyvről! Mindegyik rész csak kemény táblás kiadásban jelent meg, egy nagyon szép védőborítóval. Első ránézésre megriadhat az olvasó, ugyanis elég vaskos könyv, a maga röpke 700 oldalával, de szeretnék megnyugtatni minden lelkes érdeklődőt, hogy nem fog feltűnni olvasás közben ez a szám, mert a fordulatokkal teli és eseménydús történet magával ragadja az olvasót, így az oldalszám nagyságához képest hamar kilehet olvasni a könyvet. Az e-book olvasók itt előnyben részesülhetnek, ugyanis aki, - hasonlóképpen mint én - , a nyomtatott formát kedveli, nem biztos, hogy kényelmes cipelnie a táskában, és olvasnia tömegközlekedés közben. Viszont mivel hamarosan itt a karácsony, egy nagyon hangulatos programnak tudom elképzelni azt, hogy bekuckózva a fa mellett egy forró ital kíséretében bújjátok a könyvet. 

     Azoknak szeretném ajánlani a Mindenszentek trilógiát, akik nem feltétlen az olyan történeteket kedvelik, amelyekben pikk-pakk kiderül az első négy fejezetben minden, állandó három-négy szereplő van, és körülöttük forog az egész cselekmény. Deborah Harkness elnyújtja a cselekményszálat, ugyanakkor semmiképp nem mondanám azt, hogy vontatott lenne. Több szereplőt is megismertet az olvasóval, akik amellett, hogy - mivel még is csak egy fantasy műfajról van szó - más-más lények, különböző személyiséggel felruházott karakterek. Mindegyikőjük egyedi, a személyiségük jól kiépített. Megismerhetjük az életüket, így a miérteket is megérthetjük. Mint minden történetben, ebben is vannak jók és rosszak. Az olvasó szeme előtt a helyszínek és a szereplők könnyen megjelennek, mivel az egész regény egy nagyon átgondolt és részletes leírásokat tartalmazó kötet. A hangulata az első mondatok után magával ragad és beszippant. Nem utolsó szempont a humor sem, amit megmosolyogtató, vicces kis párbeszédekkel, vagy éppen egy-egy csípősebb visszaszólással oldott meg az írónő. A humor mellett a romantika, a vágy, a szerelem, az őrlődés és a kín is megjelenik a történet során, olyan részletes leírással, hogy az olvasó is átérzi ezeket az érzelmeket.

     Könyvinformációk:
                               
   Oldalszám: 700 oldal
                                   Kiadó: Cartaphilus Könyvkiadó
                                   Kiadás éve: 2018

 

2. Deborah Harkness: Az éjszaka árnyai

     Fülszöveg: A ​boszorkányok elveszett könyvéből megismert Diana Bishop és Matthew Clairmont szerelme továbbra is izzik, kalandos történetük egyre újabb fordulatokat vesz térben és időben. Diana ugyanis nemcsak történész, hanem boszorkány is, a vonzó Matthew pedig vámpír. Mivel az oxfordi könyvtárban őrzött rejtélyes kézirat eltűnése nem hagyja őket nyugodni, a nyomába erednek, de nincsenek egyedül: démonok, vámpírok, boszorkányok akadályozzák őket. Elhatározzák hát, hogy visszautaznak az időben a kézirat keletkezésének korába, így próbálják megszerezni. Diana korábban tudomást sem akart venni őseitől örökölt képességeiről, most viszont sürgető vágyat érez, hogy elsajátítsa a boszorkánymesterséget. Amikor ott találják magukat az 1590-es évben, Londonban, körülöttük nyüzsögnek a költők, színműírók, udvaroncok – és persze a természetfeletti lények. Ők megérzik, hogy Diana közülük való, ő pedig lassan tudatára ébred a hatalmának. Amire nagy szüksége is lesz, mivel hanyatlóban a vámpírok népe, és az okok kiderítése rájuk vár. Nemsokára már a prágai császári udvarban fürkészik a kézirat titkát… Az éjszaka árnyai nem pusztán borzongatóan szenvedélyes szerelmi történet és kalandos időutazás, hanem egyszersmind a játékos kedvű író megelevenedő fantáziája az Erzsébet-korról: találkozunk a szerzőtársától ötleteket kunyeráló Will Shakespeare-rel, nagy hatalmú államférfiakkal – és persze magával a szűz királynővel is. A szerző valósággal lubickol a korabeli környezetben, s így az olvasó is nagy örömét leli abban, hogy az elbűvölő hősnőt elkísérheti a múltba. Varázslatos íráskészségével Deborah Harkness ismét lenyűgözi rajongóit: ahogy a mágia és az intrika szövevényéből letehetetlen történetet kerekít, az csakugyan boszorkányos.

covers_323022.jpg

     A Mindenszentek trilógia második részében Diana és Matthew visszautaznak a múltba, egészen 1590-ig. Ennél a kötetnél látszik meg a legjobban, hogy az írónő történész, ugyanis az egész történet és a múlt részletes leírása (ruhaviseletek, szokások, helyszínek) annyira korhű, hogy magát az írónőt is időutazással lehetne gyanúsítani. Kifejezetten tetszett, hogy a nagyobb fejezetek végén kaptunk jelen bemutatást, így mégsem vesztettük el teljesen a kapcsolatot a jelennel, és az itt maradt szereplők sem szorultak háttérbe. Diana karaktere nagyon szerethető ebben a részben, és a legmélyebb elismerést talán ő érdemli ki. Sok mindennel kellett megbirkóznia, - hisz egy teljesen más világba, és szokások közé csöppent -, ami sikerült is neki, mivel racionálisan gondolkodott, végül cselekedett. Az ereje egyre fejlődik, ami hozhat még izgalmakat maga után. Számomra az első rész a történetben volt jobb, ez pedig a karakterek és új szereplők szempontjából. Gallowglass nagy kedvenc lett Marcus mellett. Egy roppant humoros és tiszta szívű karakter. Gyanítom, hogy titkon gyengéd érzelmeket táplál Diana felé. Nagyon jól mutatja be a írónő a párkapcsolati életet, ami hihetően illik össze a vámpír és boszorkány tulajdonságokkal.

     Az ok, ami miatt az első részhez képest nálam ez csak négy csillagot ér, az az, hogy néha zavaros volt és döcögött a történet. Voltak szálak, amelyek teljesen összekuszálódtak, és erőltetettnek, feleslegesnek éreztem őket. Ugyanakkor ezt a részt várom a legjobban sorozatként. Kíváncsi vagyok, hogy hogy sikerült kivitelezni az időutazást, a múltbéli helyszíneket, illetve bizonyos varázslatokat megjeleníteni. Az indokoltnál hosszabb, ugyanakkor tartalmas bemutatása volt a 16. századnak, és annak elitjének. A történelmi alakok megszemélyesítése, és belevonása a történetbe határozottan vitte a pálmát, nagy piros pont jár érte.

     Könyvinformációk:
                                   Oldalszám: 670 oldal
                                   Kiadó: Cartaphilus Könyvkiadó
                                   Kiadás éve: 2018   

 

3. Deborah Harkness: Az élet könyve

     Fülszöveg: A ​Mindenszentek-trilógia világszerte milliók által várt újabb kötetében tovább folytatódik a fiatal boszorkány történész, Diana Bishop és az ősöreg vámpír tudós, Matthew Clairmont szerelmének és kalandjainak története. Végre fény derül arra, milyen titkot rejt a Diana által Oxfordban felfedezett rejtélyes kézirat, melyre évszázadokon át vadásztak különféle természetfeletti lények: démonok, vámpírok, boszorkányok. A sorozat harmadik kötetében Diana és Matthew visszatér az Erzsébet-kori Londonból. A jelenben új nehézségekkel és régi ellenségekkel kell szembenézniük. Matthew birtokán jó néhány olyan szereplő tűnik fel, akiket az olvasók még a sorozat első kötetének lapjain ismerhettek meg. Lassanként kiderül, milyen veszély fenyegeti hőseink jövőjét, és ezt követően még sürgetőbbé válik a titokzatos kézirat hiányzó lapjainak felkutatása. Európa számos pontján át vezető hajsza kezdődik – melynek végén nagy sokára végre kiderül, mi is az a titok, amit sok száz évvel korábban a boszorkányok felfedeztek.

covers_531546.jpg

     Már nagyon vártam, hogy elkezdjem olvasni as trilógia utolsó, befejező részét. Mind a három részt olvasva kijelenthetem, hogy ( a Harry Potter után), kedvenc fantasy könyvsorozatom lett! Egyszerre vannak benne valós támpontok, és kitalált lények, amik elkápráztatják az olvasót. (Talán ebben hasonlít is a két kedvenc egymásra). A három kötet végül összeáll egy kerek egész történetté, amely pont ott kezdődik ahol szükséges, és pont ott zárul, ahol kell. Ugyanakkor nem feltétlen úgy ahogy kell. Számomra a lezárás folytatásra ad reményt, valahogy nem érzem teljes egészében lezártnak a történetet.

     Ami a legjobban tetszett a trilógiában, hogy ez nem egy szokványos vámpírregény. Az írónő hihetetlen világot alkotott a tudomány és a varázslat segítségével. A humor és a körmönfont megfogalmazások, csípős megjegyzések ebből a részből sem maradhattak ki. Talán azért lehet megosztó a sorozat, mert nem mondanám éppen tiniregénynek. Még csak nem is az a nyáltól csöpögős romantikus fajta. Valahogy sokkal valódibb. Felnőttekről szól, felnőtteknek. Felnőtt szerelem az, ami Matthew és Diana között van. Letisztult, kevésbé dramatikus, mint amit kamaszként átél az ember. Bár Matthew túlzott féltése olykor fojtogató lehet, mégis a női szívek vágynak egy ilyen védelmező jellemre, őszinte és tiszta szerelemre. Gallowglass továbbra is megmaradt egyik kedvenc karakteremnek, akinek humora nem hagyott alább.

     A történetben voltak nagy meglepetések. Pozitívak és negatívak egyaránt. Most sem sajnálta az írónő a csavarokat. Vannak részek, ahol össze kell söpörnie az állát az olvasónak, a szemével pedig hármat négyet pislognia, majd újra elolvasni a mondatot és azt kérdezni, hogy miért?! Egyetlen negatívuma a harmadik résznek talán a mesélő folyamatos váltakozása. Egyszer Diana szemszögéből láthatjuk a dolgokat, egyszer egy külső szemlélő szemszögéből. Ez picit talán zavaró lehet az olvasó számára.

     Ajánlom mindenkinek a trilógiát, akik szeretik a fantasy történeteket, az időutazós történeteket, egy kis romantikával és tudománnyal megfűszerezve. A karakterek szerethetőek, folyamatosan fejlődnek. A helyszín leírások gazdagok és részletesek. Az egész történet korhű. Nekem mindenképp a kedvenceim közé került! Remélem Nektek is ilyen élményetek lesz az olvasásuk során!

     Könyvinformációk:
                                   Oldalszám: 574 oldal
                                   Kiadó: Cartaphilus Könyvkiadó
                                   Kiadás éve: 2019

A bejegyzés trackback címe:

https://mutimitolvassak.blog.hu/api/trackback/id/tr6415308446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása