#Mutimitolvassak

A grófnő árnyékában | Az ártatlan trilógia I. része

2020. április 25. - iv.dori

     Egy letehetetlen történet, egy magyar író tollából. Egy lány, akit az élet számtalan megpróbáltatás elé állít, de nem tudja megtörni, csak erősebbé teszi. Korhű szóhasználat, ábrázolásmód, rengeteg kaland, csavarok és szerelem. Mi más kell még? Gyilkosság? Az is van! 

covers_441421.jpg

     Fülszöveg: 1609 októberében Fabricius Flóra, egy pozsonyi orvos lánya, Báthory Erzsébet udvarába érkezik, hogy megkeresse eltűnt nővérét. Ha tudta volna, mi vár rá, talán útnak sem indul. Hamarosan megtanulja, semmi sem az, aminek látszik, és semmi sem biztos, csak a halál. Ki mozgatja vajon a szálakat? Ki az, aki befolyásolja az eseményeket, és a gyilkolástól sem riad vissza? Minden erejére szüksége van, hogy legyőzze az akadályokat és kibogozza a sötét titkot, melyet a csejtei vár falai rejtenek. Egyetlen emberre számíthat csupán, az Itáliából érkezett, kétes jellemű, mégis rendkívül vonzó férfira, akiről azt sem tudja pontosan, hogy kicsoda, és azt sem, miért segít neki.

img_20200425_163936_1.jpg

     Eleinte féltem a történettől, mivel előtte fejeztem be Böszörményi Gyula Ambrózy báró esetei sorozatát, amit aki ismer, annak nem kell bemutatni, hisz a sorozat elején mindkét esetben egy lánytestvér párral ismerkedhetünk meg, ahol a nővérnek nyoma vész, a kétségbeesett húg pedig felkerekedik, hogy megkeresse szeretett nővérét.

     Végül, legnagyobb örömömre, már az első pár fejezet megfogott. Legutóbb Michelle Obama könyvénél volt olyan érzésem, mintha a naplóját olvasnám. Annyira közvetlen volt az írás, hogy az az érzésem támadt, mintha nekem címzett levelekben ismertem volna meg Flóra történetét. Azt gondolom, hogy ez a közvetlen olvasói megszólítás, szinte belecsöppenés a történetbe nem kis írói tehetségre vall. Soraival egyszerre beszippantja az olvasót.

     Ez egy igazi gótikus rémregény a jelző legnemesebb értelmében. Korhű ábrázolásmódjával egyszerre megjelennek a helyszínek és a szereplők az olvasó előtt. E/1-es történetleírással a főszereplőt még közelebbinek érezhetjük. A cselekmény nagyon részletes és eseménydús, biztos vagyok benne, hogy R. Kelényi Angelika mögött nem kis kutatómunka van. A történet elején egy határozott, jóindulatú, ugyanakkor kislányos naivsággal rendelkező személy karakterében ismerhetjük meg Flórát, majd az események végére egy erős nő válik belőle. Bár nem vagyok egy horror vagy krimi fanatikus, kifejezetten tetszett, hogy meghökkentőbb események forgatagába csöppenhetünk, aminek csűrős-csavarós szálait kibogozva, még drámaibb végkifejletet kapunk. Számomra roppant szimpatikus volt az a megoldás, hogy a szerelmi szál nem lebegett folyamatosan az orrunk előtt, de a kíváncsiság a vágy, az ismeretlen mégis vonzotta ártatlan főszereplőnket, aki családjáról és testvéréről ennek ellenére egy percre sem feledkezett meg. Tudta miért jött, tudta mi a célja, és csak ez volt fontos számára.

     Báthory Erzsébet alakját rémséges és kegyetlen tettek legendái övezik, amelyek mára úgy váltak világszerte ismertté mint a vámpírszerű borzalmak egyik jelképe. Habár a történelemtudomány ma már koncepciós vádakként tekint ezekre, az újabb és újabb feldolgozások és kitalált történetek, még mindig a magyar história egyik legismertebb tévképzetét folytatva és erősítve, negatív színben tüntetik fel alakját és életét. Azonban a Báthory Erzsébet elleni vizsgálatot nem a kínvallatásnak alávetett „tanúk” által elmondott borzalmak teszik átláthatatlanná, hanem az ügyében vádlóként szereplők kiismerhetetlen politikai és emberi szándékai. R. Kelényi Angelika történeti megközelítése azonban talán az egyik legreálisabb mind közül. Egyetlen dolog amit kicsit hiányoltam, az a várban történt miértek megértetése, rávilágítása bizonyos okokra, és egyes mellékszereplők jobban megismerése. 

     Összességében ez egy abszolút öt csillagos könyv volt nálam, egy percre sem untam meg a történetét. A főszereplők abszolút szerethetőek voltak, a gonoszok pedig nagyon jól hozták a rájuk ruházott karaktert. Bárkinek ajánlom a könyvet, és annak folytatásait, akik szeretik a kalandos, csavaros, ugyanakkor reális, régi korban játszódó történeteket. 

   

     Könyvinformációk:
                                    Oldalszám: 410
                                    Kiadó: Álomgyár Kiadó
                                    Kiadás éve: 2018

A bejegyzés trackback címe:

https://mutimitolvassak.blog.hu/api/trackback/id/tr2315232416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása