#Mutimitolvassak

Könyvtár vagy könyvesbolt?

2019. október 11. - iv.dori

     Költségkímélő, ha vásárlás helyett könyvtárba indulunk?! A könyvesboltok mindent megtesznek vásárlóikért, ritka könyveket szereznek be és rendszeresen kapnak új árut. Azonban az ár az egyik olyan fő tényező, amely háttérbe szoríthatja a könyvesboltok népszerűségét a könyvtárakkal szemben. Vagy mégsem? Erre kerestem a válaszokat, és ebben legnagyobb segítségemre, Ti olvasók voltatok!

callagy-law-secular.jpeg

     Hasonló témát már boncolgattam korábban, akkor a papír alapú vs. e-book rivalizálása volt terítéken, most pedig egy másik nagy témával szeretnék foglalkozni, mégpedig, hogy könyvtárazzunk vagy megvegyük az általunk hőn áhított könyvet?!

     Tény, hogy a 21. században legnagyobb hatása az emberekre a médiának, és az azt használó közszereplőknek van. Így ha kapunk egy-egy könyvajánlót kedvenc könyves bloggerünktől, vagy az olvasást népszerűsítő elhivatott könyvmolyok valamelyikétől a közösségi média bármelyik felületén, esetleg egy sikerlistáról választjuk magunknak kiszemeltünket, hamar elkapkodhatják előlünk a boltok polcairól. Ráadásul számos esetben elég csinos ára van egy ilyen népszerű darabnak, így sokan vannak, akik ha megtudják, hogy mennyibe kerül az általuk keresett könyv, inkább antikváriumba, vagy könyvtárba mennek.

     Egyre terjedőben van az online vásárlás is, hisz jobban megéri a vevő számára, mert kevesebbért hozzájuthat a kívánt kötetekhez, ráadásul vevőcsalogatóként, (vagy mert a boltok maguk is tisztában vannak vele, hogy egyes könyvek ára szinte már horribilis összegnek számít) kuponkedvezményekkel, bizonyos összeg felett pedig ingyen postaköltséggel kedveskednek az őket választóknak. Arra a "hatásköröm", hogy miért különböznek a bolti és online árak, már nem terjed ki, viszont egy rafinált ötlettel könnyen segíthet magán az ember. Ehhez nem kell mást tenni, mint a polc előtt állva online megrendelni, átvételi pontnak azt az áruházat jelölve meg, ahol éppen van az ember. Ha isten is úgy akarja fél perc múlva jön a visszaigazoló e-mail, amivel odalehet menni a pulthoz és átvenni a kiszemelt példányt. Viccet félre téve:

     Véleményem szerint nem igaz, hogy az emberek nem olvasnak, hisz mindennapi tömegközlekedést igénybe véve látom, hogy egyre többünk kezében van könyv, és ez szerintem nagyszerű dolog. Mindenkinek kellene könyvtárba járni, de szabadidős olvasás miatt inkább idősebbek járnak, az iskolások, pedig a tankönyveket keresik ugyanezen a helyen, és nem a szépirodalmat. Viszont eligazodásban mindenképp segíthet a könyvtár. Ha egy hosszabb könyvsorozatot szemel ki magának az ember, azonban nem szánta rá magát teljesen a megvételére, érdemes az első részt kikölcsönözni a könyvtárból, és így a későbbiekben dönt tud hozni, hogy érdemes-e megvennie a sorozat többi részét, vagy sem. Esetleg ha drágállja az árat, akkor is érdemesebb a könyvtárat választani.

     Körülbelül fél évvel ezelőttig én sem jártam könyvtárba. Felvilágosulatlanságom volt ennek az oka, ugyanis utoljára általános iskolában voltam beiratkozva a helyi könyvtárba, és hat hónappal ezelőttig abban a hitben éltem, hogy ma népszerű darabokat, kortárs könyveket onnan biztosan nem tudok beszerezni! Kellemesen csalódtam, és rá kellett jönnöm, hogy tévedek! Stephen Kingtől elkezdve, Agatha Christien át, Péterfy-Novák és Szentesi Éva könyvéig minden megtalálható. 

      Az internet adta lehetőségeket kihasználva kérdeztelek meg benneteket, drága Olvasók, és konklúzióként vontam le, hogy kis- és nagyvárosok könyvtáraival teljes mértékben megvagytok elégedve. Így tettem meg sok-sok év után első lépéseim a könyvtár felé, és vagyok azóta is lelkes tagja! Kevés ember tudja, hogy a jó könyv megfog, hisz az az élet egy darabja, és ablak a világra. Nem mellesleg pedig társa is az embernek. Több helyen írtam már, hogy egyik ok amiért én szeretek olvasni, az nem más, mint, hogy kiszakít a néha kiábrándító világból, és újat tár elém. Így személy szerint én azokat a könyveket, amiket nem egyszer szeretnék elolvasni, és mindenképp kívánságlistás, minden esetben megveszem.

     Persze mint mindennek, a könyvtáraknak is megvannak a maga hátrányai. Ilyen a viszonylag rövid kölcsönzési idő (bár hosszabbításra van lehetőség), illetve úgy kell arra a kölcsönzött könyvre vigyázni, mint a szemünk fényére, (vagy még annál is jobban), tehát aláhúzni és behajtani semmiképp nem bölcs dolog. Bár tudom ahány ház annyi szokás, és embere válogatja, azért molyon is megkérdeztem a könyvrajongókat, hogy melyik tábort erősítik. Íme az eredmény: 

capture-20191009-183709.jpg

     Rád melyik jellemzőbb? ↓

 




A bejegyzés trackback címe:

https://mutimitolvassak.blog.hu/api/trackback/id/tr8515040812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása