#Mutimitolvassak

Eszes Rita - Illangók

2020. október 18. - iv.dori

     Egy új világ, régi mondák, veszélyes kalandok, karakter és író fejlődés. Hölgyeim és Uraim, íme mi szem-szájnak ingere: Eszes Rita ismét szabadjára engedte fantáziáját! 

cats.jpg

Eszes Rita - Illangók

     Fülszöveg: Mark ​és Patrick testvérek, és évek óta Írországban élnek. Egy vadászkastélyt örökölnek Erdélyben, ami elhagyatottnak és lepukkantnak tűnik, ám különleges titkot rejt. A nagyvárosi élet után a vidék unalmas, füves cigit keresnek, és az egyik helyitől egy bódító gombát kapnak. Kiderül nem véletlenül, egy különleges, vad lány csempészte eléjük. Ki az a titokzatos lány a kocsmából, akinek szókimondó stílusa leveszi a lábáról Patricket? És ki az a szőke, időtlen szépség, akiről Mark nem tudja levenni a szemét? Lehet-e szívből szeretni valakit, aki ennyire más? Az egyik lány veszélyes, a másik finom lelkű és érzékeny, de közös bennük, hogy azt állítják, egy másik világból jöttek, és a fiúkra küldetés vár. Történeteik nyomán megelevenednek az ősi legendák, és miközben várak és mesebeli lények bukkannak fel, minden hely valamilyen titkot sejtet. Mark segíteni akar, Patrick mindig új élményeket keres – de jó ötlet elindulni a két furcsa lánnyal? A hatalmas fantáziával megírt történet az erdélyi mondavilágba kalauzol el.

covers_459522.jpg

     Eszes Rita nevével elsőként a Rókatündér kapcsán találkoztam. Első könyvem volt az írónőtől és emlékszem mennyire félve vágtam bele, hiszen előtte még nem olvastam a témában, a Japán kultúra meg alapból távol állt tőlem. Kicsit nehezen indult a kapcsolatunk, de a holtponton átlendülve teljesen beszippantott, és a történet végéig faltam az oldalakat.

     Rita alapossága és maximalizmusa, ami már a Rókatündér kapcsán is megjelent, az Illangók mindkét részében felbukkan. Japán után kicsit közelebbi vizekre evez vissza, és a szomszédos erdélyi mondavilágba kalauzol, ezúttal is újat mutatva számomra, mivel még nem volt szerencsém sem az odalátogatáshoz, sem hasonló történet olvasásához. Képeket láttam már, történeteket pedig hallgattam csodálatos helyszíneinek inspiráló szépségéről, így nem meglepő az ihletforrás. Mivel legutóbb is kellemes csalódás ért, nagy lelkesedéssel vágtam bele a történet megismerésébe.. Aztán érdekessé vált a kapcsolatunk, és ennek szemléltetésére hozok egy példát, hogy érthetőbb legyen a magyarázatom: Egyetemen volt egy nagyon lelkes oktatóm. Tudjátok az a fajta, aki egy elég száraz anyagot próbál átadni akkora hatalmas adag lelkesedéssel, amekkorára én két liter kávé után is képtelen lennék. Ennek az emberfeletti lelkesedésnek köszönhetően próbálod beszívni magadba a tudást, hisz képtelen vagy kizárni, nem odafigyelni, de annyira sok információt ömleszt rád hirtelen, annyi inger éri az agyad, hogy egyszerűen lefagy a windows. Pont ezt éreztem én is az Illangók első részénél. Eszes Rita annyi mindent szeretett volna átadni, annyi mindent szeretett volna megmutatni, hogy egyszerűen túl sok volt, és nehezen állt össze a kép. Eleve a nevek sem a leghétköznapibbak: Tartod, Illangók, Firtos, Pokolsár stb. Dimenziók közötti utazás, két fiútestvér, akik Írországban élnek, de Erdélyben örökölnek vadászkastélyt, aztán tündérfélékkel találkoznak.. Ehhez a történethez az olvasónak is rendelkeznie kell egy erős képzelőerővel.

     A szereplőkhöz sajnos nem tudtam kötődni. Tartod kifejezetten unszimpatikus volt, de a többiek közül sem tudok kedvencet választani. A cselekmény fordulatos volt és roppant eseménydús, a csapongás kissé zavaros volt számomra, mégis az érdeklődésemet a végéig fenntartotta, kíváncsian vártam, mit tartogat számomra a második rész.

     Könyvinformációk: 
                                      Oldalszám: 400 oldal
                                      Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
                                      Kiadás éve: 2017

Eszes Rita - Perkák (Illangók II.)

     Fülszöveg: Az ​illangók kicsinálnak! Mark és Patrick megjárták Pokolsárt. Vagy mégsem? Fél év eltelt a kaland óta, és semmilyen bizonyíték nincs az illangók létezésére. Most azonban dühös garabonciások támadnak a fiúkra, és felbukkan Firtos is, aki szerint csak a másik világban lehetnek biztonságban. Csakhogy amikor megérkeznek, egyáltalán nem azt találják, amire számítottak. Patrick Tartodot akarja, bármi áron, de ő mintha újra az emberek ellen fordult volna. Vajon létezhet mindent elsöprő szerelem? Át lehet hidalni ezeréves ellentéteket és akár világokat is? Mekkora árat kell fizetni azért, ha valaki szembe megy minden szabállyal? Mark keményen küzdött, hogy elfelejtse a Macskarévben történteket. Most rájön, becsapták, és a feladata még korántsem ért véget… Ha a tét hatalmas, megteheti, hogy közben magára is gondol? Mi lenne a jobb, ha Firtos megmaradna eszményi álomképnek, vagy ha kiderülne, ő is lehet gyarló és esendő? Kitört a háború és az illangók földjén semmi sem az, aminek látszik. Döntsd el, mi számít igazán, és harcolj érte!

covers_578838.jpg

     Bizonyára nem árulok el nagy titkot azzal, ha leírom kerek perec, hogy az első rész elég vegyes érzelmeket váltott ki belőlem, és nem került fel a kedvenceim listájára. Kifejezetten szeretném hangsúlyozni, hogy ez nem azt jelenti, hogy senki ne olvassa el! Én is adtam esélyt a második résznek is, és nagyon jól tettem. Akár a Rókatündér esetében, itt is átlendülve a holtponton végül jó szívvel emlékezem vissza a kis csapatra.

     Ezt a részt nevezhetném a fejlődések részének is, ugyanis az íráskészségen túl, a karakter és helyszíni ábrázolások mellett, a szereplőkig mindenki hatalmas fejlődésen ment keresztül. Az eseményszál sokkal követhetőbb, logikusabb, élvezhetőbb, a szereplők már jóval szerethetőbbek az első részhez képest. A könyv befejezésével meg voltam elégedve, nem éreztem lezáratlannak. Apró hiányérzetem maradt csak a mellékszálakkal kapcsolatban.

     Összességében mindenkinek ajánlom a történetet, adjatok nekik egy esélyt! Jó volt átélni az írónő fejlődését is, biztos vagyok benne, hogy a következő könyvei még jobban sikerülnek majd, és sokunk polcain ott lesznek!

     Könyvinformációk: 
                                      Oldalszám: 312 oldal
                                      Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
                                      Kiadás éve: 2019

A bejegyzés trackback címe:

https://mutimitolvassak.blog.hu/api/trackback/id/tr6416244870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása