#Mutimitolvassak

Random könyv a polcról #1. - Agatha Christie a krimi királynője

2019. július 02. - iv.dori

     Három nő, három titok, három történet. A krimi királynőjének élete maga is egy rejtély volt. A végén sok mindenre fény derül. A jól megírt regény remekül ötvözi a titokzatosságot, drámát, a romantikát és a történelmet.

dsc_0014.jpg

Lindsay Jayne Ashford: Rejtély az Orient Expresszen Agatha Christie-vel!

     Biztos vagyok benne, hogy mindegyikünk életében volt már olyan pillanat, amikor szívünk szerint csapot-papot magunk mögött hagyva, álnéven,- vagy sem, felültünk volna egy vonatra, aminek végállomása a világ másik felén van, és vissza sem pillantottunk volna. Nos Agatha Christie és másik két női társa ezt tette. 

     Agatha Christie tönkrement házassága, és az Őt üldöző bulvár elől menekül. Álnéven vesz jegyet, hogy eljusson Bagdadba, és ezt végig inkognitó módban szeretné megtenni. Utazótársa Katharine Keeling, akinek első házassága tragikus véget ért, és a vonat egy olyan új kapcsolat felé viszi, melyet a kényszer szült. A két nő időközben megismeri Nancy Nelson-t, aki annak ellenére, hogy férjes asszony, más gyermekét várja, és ezt mindenki elől titkolja, közben pedig a kétségbeesés szélére sodródik. Mindhárman elhallgatják a többiek elől a múltjukat, ám mialatt a vonat kelet felé zakatol, lassan barátokká és egymás segítőjévé válnak. Kérdés, hogy milyen hatással lesz barátnői viszonyukra, ha a féltve őrzött titkok kiderülnek?

     Bár a könyv eredeti címe The Woman on the Orient Express, magyar fordításban Rejtély az Orient Expresszen címet kapta, ráadásul Agatha Christie-vel jelzőt is mellécsapva, még "szenzációhajhászosabbnak" tűnik. A regény közepe fele már hiányoltam a rejtélyt, és azt, hogy mikor kezd el Agatha nyomozni, mégis azon kaptam magam, hogy a részletes tájleírás, aminek köszönhetően könnyen eltudtam képzelni a helyszínt, eltereli a címről a figyelmem. Az izgalmasan megírt, fordulatokkal teli, emlékezetes regény több szereplője és történése valóságos, amit a szerző fantáziája tovább színezett. Sokat megtudhatunk belőle Agatha Christie életének legnehezebb időszakáról, egy távoli kultúráról és a női lélekről. 

     Voltak részek amiken mosolyogtam, volt amitől lepotyogtak a könnyeim. Lindsay Jayne Ashford remek munkát végzett! A karakterek közül mind szerethető, mindegyikőjük személyiségének és cselekedeteinek megvan a maga miértje, ráadásul minden függőben maradt kérdésre választ, és minden elsőre érthetetlennek tűnő lépésre alaposan alátámasztott indokot kapunk. Tetszett, hogy az író keverve mutatta be a valóst a fikcióval, élvezetesen mutatta be az Orient Expressz-t, a városokat, Bagdadot és Urt, egy számomra idegen vallást, és egy aprócska törzs szokásait a sivatag közepén.

     Összességében a történet elbeszélése végig izgalmas, tényleg mintha egy Agatha Christie krimit olvasnánk, annak ellenére, hogy igazi bűnügy és nyomozás nincs benne. Van benne romantikus szál, emberi tragédiák, és mindenekelőtt olyan színes útleírás, hogy az ember bakancslistájára egyből felkerül egy Orient Expresszes utazás.

     Sajnálom, hogy nem maradt meg az eredeti cím, mert a „rejtély” szó, plusz Agatha Christie neve a borítón biztos vagyok benne, hogy sok mindenkit félrevezet, és inkább krimire számít, mint három nő találkozására, majd életük összefonódására, és ezen csalódás következményeként nem fogja a helyén értékelni a könyvet. 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mutimitolvassak.blog.hu/api/trackback/id/tr6114911092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása