#Mutimitolvassak

Kívánságlista #1 | Ezeket a könyveket mindenképp elolvasom 2020-ban!

2020. január 01. - iv.dori

     Összeállítottam a 2020-as kívánságlistámat. Ezeket a könyveket mindenképp be szeretném szerezni, és el szeretném olvasni idén. Remélem Ti is kedvet kaptok azokhoz, amelyeket még nem ismertek, nem olvastátok. Szóval az idei évnek ez lenne az első posztja. Köszönöm, ha velem tartotok. Sikerekben és könyvekben gazdag, boldog új esztendőt kívánok Nektek! 

7bc9798c6f8477a421f0e9481f56f33a.jpg

Amy Harmon: Homokból és hamuból

     Fülszöveg: Olaszország, 1943. Tombol a második világháború, az ország nagy részét megszállták a németek, a zsidó lakosságot deportálás és megsemmisítés fenyegeti.
Évekkel ezelőtt Eva Rosselli és Angelo Bianco szinte testvérekként nevelkedtek, majd egymásba szerettek, ám a körülmények és a vallásuk elválasztotta őket egymástól.
Hosszú idő után találkoznak újra: a zsidó származású Eva a Gestapo elől menekül, s nincs kihez fordulnia. Angelo felszentelt pap, s úgy dönt, befogadja a lányt a kolostorba. Eva rádöbben, hogy a katolikus egyház rajta kívül még sokaknak nyújt menedéket.
A világ lángokban áll, az emberek nélkülöznek, és a két fiatalra is sorozatos megpróbáltatások várnak. Gyötrelmes választások elé kerülnek, mígnem a sors és a szerencse közbeszól, és életük legnehezebb döntését kell meghozniuk.

covers_532591.jpg

     Miért szeretném elolvasni?: Talán még sosem történt meg velem az, hogy megláttam egy borítót, rajta a címmel és azt sugallta a könyv, hogy olvassam el. Még csak a fülszöveget sem futottam át, de éreztem, hogy kell nekem! Ezt egy jelnek vettem így azonnal kívánságlistára tettem. Remélem már az első pár fejezet után beigazolódik a megérzésem, és megértem, hogy "miért akart ez a könyv annyira hozzám kerülni". Bár a kedvenc műfajom - legyen az filmes, vagy irodalmi - a fantasy, ez a történet pedig a múlt szörnyű valóságát és megtörtént eseményeit fogja kendőzetlenül elém tárni, úgy érzem, hogy nem szabad elfordulnom a második világháború, és a Holokauszt megtörténtétől, még ha ezek az emberiség legszomorúbb és legembertelenebb időszakai is voltak.

     Mire számítok?: Ismerve magam, biztos vagyok benne, hogy mivel egy szívszorító történetnek ígérkezik, a szemeim nem maradnak szárazon. Ugyanakkor bízom abban, hogy - ha már egy történelmi romantikus könyvet ismerek majd meg -, az írónő bemutatja, hogy a rengeteg kín, halál és háború közepette létezik igazi barátság, kitartás, szerelem, hűség, és egy segítő kéz. Valamiért biztos vagyok benne, hogy nem fog csalódást okozni a könyv, és még az elvárásaimat is jócskán felülmúlja majd. 

D. Tóth Kriszta: Jöttem, hadd lássalak

     Fülszöveg: Mindenkinek ​van egy „Hufnágel Pistije”. De vajon akkor járunk a legjobban, ha teljesülnek az álmaink? Borbálát a haláláig fogva tartja egy másik élet ígérete. A saját világából elvágyódik, de nem is sejti, hogy ha annak idején másképp dönt, semmi sem úgy alakult volna, ahogy azt életének utolsó percéig elképzeli…Bora – mert a Borbálát rendszeresen kikérte magának –, ez a bonyolult, ellentmondásos de ellenállhatatlan nő halálos ágyán, 45 évesen kénytelen szembenézni választásaival, vágyaival, kudarcaival, a megszerzett és elmulasztott lehetőségekkel. Miközben a betegség emészti testét, az elméje ép. Visszaemlékszik két nagy szerelmére: hetvenes évek Budapestjére tévedt angol grófra, és Mikire, a magyar főiskolásra, akinek kedvéért végül feladta a nagyvilági élet lehetőségét. 25 évvel, egy házassággal, két gyerekkel és egy keserves válással később nagybetegen Bora még mindig azon lamentál, hogy vajon mi lett volna, ha… ha mégis színésznő lesz és nem tanárnő, ha a fővárosból nem költözik vidékre, ha a másik férfihoz megy hozzá. Ha a másik életet választja. De vajon létezik „másik élet”? Életének utolsó napjaiban aztán Bora nagy döntést hoz. Arra kéri a lányát, hogy szervezzen meg neki egy utazást… mert bármi is történt a múltban, annak a férfinak a karjában akar meghalni, akit mindig is szeretett.

covers_538501.jpg

     Miért szeretném elolvasni?: D. Tóth Kriszta munkásságát már évek óta követem. Figyelemmel kísérem a különböző social media felületeken, illetve a legnagyobb videó megosztó portálon is rendszeresen nézem a sorozatát, ahol különböző hírességeket, színészeket, írókat és közéleti szereplőket interjúvol meg. Olvasni még nem olvastam Tőle, így ez a könyve lesz az első. Kíváncsi vagyok, hogy mennyire más az íráskészsége a beszédéhez képest, és hogy mennyivel fogok hozzá közelebb kerülni, vagy kicsit jobban megismerni. 

     Mire számítok?: Egy kicsit talán felkavaró, mégis tanulságos és sokat mondó anya-lánya viszony bemutatást. Egy történetre ami tele lesz vágyakkal és reményekkel a célkitűzések mellett. Ennél a könyvnél is eltudom képzelni, hogy lesznek részei, ahol majd könnybe lábad a szemem, ugyanakkor a végét tekintve sejtelmem sincs, hogy mire számítsak majd. 

Markus Zusak: A könyvtolvaj

     Fülszöveg: 1939, a náci Németország. A Halálnak sohasem volt még ennyi dolga, de ő már tudja, hogy ez még csak a kezdet. Mert a Halál bölcs és kíváncsi, szeretne mindent tudni az emberekről. Együtt is érez velük, ha csak ideje engedi.Ő meséli el ezt a történetet, amely egy német kislányról, Lieselről, a családjáról és a barátairól szól. Meg fanatikus németekről. És egy zsidó fiúról, akit a háború alatt egy pincében rejtegetnek. Liesel imád olvasni, és ha csak teheti, könyveket lop. De a legkedvesebb könyve az, amit a pincében rejtőzködő zsidó fiú ír neki. És egyszer csak hullani kezdenek a bombák.

covers_364432.jpg

     Miért szeretném elolvasni?: Eddig Edith Eva Eger: A döntés című könyvében olvastam gyermek szemszögéből a Holokausztról. Bár ennél a történetnél a halál lesz a narrátor, a főszerepben egy kislányt ismerhetek majd meg. Itt már nem a borító - ugyanakkor meg kell hagynom, hogy szépre sikeredett - fogott meg, hanem az elolvasott fülszöveg. Ugyanis ez a kislány egy igazi kis könyvmoly. Így érdekel, az egész történet. Maga az is, hogy egy gyermek hogy élte át a borzalmakat, mennyit tapasztalt belőle, illetve az is, hogy a könyveket, a könyvszeretetet és az olvasást, hogy csempészi ezek közé a szörnyűségek közé az író. Mivel még nem találkoztam olyan könyvvel, ahol maga a halál lenne a narrátor, érdekel, hogy milyen nézőpontból lesz ez az esemény megvilágítva, és esetleg mikre ébreszt, és mutat rá maga a halál. 

     Mire számítok?: Ismét második világháború, ismét Holokauszt. Valószínű, hogy közel fog kerülni hozzám a kislány a könyvszeretete végett, kíváncsi vagyok, hogy mennyire tudok majd azonosulni vele. Úgy gondolom, hogy a könyvek és az olvasás lesz a mentsvára, a borzalmak elől. 

 

Eoin Dempsey: Fehér rózsa

     Fülszöveg: A ​második világháború árnyékába két idegen számára a legnagyobb kockázat: megbízni egymásban… 1943 decembere. Hitler hatalomra kerülése előtt a Gerber-család nyári lakja visszhangzott a nevetéstől. Most, hogy mély hótakaró borítja a Fekete-erdőt, a német másként gondolkodó, Franka Gerber egyedül van, és úgy érzi, hogy kilátástalan az élete. A hazájában tomboló a fanatizmus és a brutalitás miatt elvesztette az édesapját valamint az öccsét, így már nincs miért élnie. Ekkor észrevesz egy eszméletlen pilótát a hóban, aki Luftwaffe-egyenruhát visel, és az ejtőernyője libeg a szélben. Franka nem akarja, hogy a férfi ott haljon meg, így elviszi a családja mindentől távol lévő faházába – annak ellenére, hogy gyűlöli a rezsimet, amit a katona képvisel. De amikor kiderül, hogy nem az, akinek tűnik, Franka versenyfutásba kezd az idővel, hogy felfedje a pilóta valódi személyazonosságát. A gyenge kötelékük nagyon megszilárdul, de roppant veszélyessé is válik. Miközben nyomukban a Gestapo, vajon megbízhatnak-e egymásban annyira, hogy erőiket egyesítve végrehajtsanak egy küldetést – ami pedig nem csak a háború kimenetelét, de az életüket is örökre megváltoztatja?

covers_573214.jpg

     Miért szeretném elolvasni?: Ismét második világháború, ismét egy kis romantika. Ennek a blogbejegyzésnek a megírása közben komolyan elgondolkozom azon, hogy egyre jobban vonzanak a történelmi romantikus regények. Nem tudom, hogy A döntés című könyv-e az oka, vagy csupán, az hogy eddig keveset olvastam a témában. Nem utolsó szempont volt, hogy a főszereplő egy nő lesz, így az is érdekel, hogy ebben az időszakban hogy gondolkodik és cselekedik egyedül, hogy vészeli át azt. 

     Mire számítok?: Egy lélektanilag erős, izgalmas történetre. Mivel háború alatt az ember talán saját magában sem bízhat meg igazán, biztos vagyok benne, hogy jelen lesz a félelem mellett a bizalmatlanság. Ugyanakkor mivel egy romantikus szerelmi történetnek ígérkezik, kíváncsi vagyok, hogy ezt hogy vészelik át és küzdik le, ha egyáltalán megteszik. 

Edward Carey: Kicsi

     Fülszöveg: Sötét, elbűvölő és feledhetetlen történet egy tehetséges és elszánt árváról a francia forradalom idején, aki Madame Tussaud néven írta be magát a történelembe. A kicsi, csúnyácska Marie 1761-ben született egy svájci falucskában. Szülei halála után egy viaszszobrász segédjeként a forrongó Párizsban találta magát, sőt hamarosan a versailles-i palotában, ahol egy hercegnő szobrászoktatója lett, majdnem megosztozott egy süteményen a királlyal, és megmentette Marie Antoinette-et a szülőágyon. Ám a palota falain kívül kitört a forradalom, és a bosszúszomjas párizsiak fejeket követeltek…A Kicsi egy valóság ihlette, különös felnőtt mese művészetről, sorsról, az emberi test és lélek legsötétebb bugyrairól, elhivatottságról, szerelemről – olyan, mintha Charles Dickens és David Lynch négykezese volna.

covers_578954.jpg

     Miért szeretném elolvasni?: Nekem is volt szerencsém járni Londonban a Madame Tussauds panoptikumban, így mikor a moly.hu oldalán rábukkantam teljesen véletlenül a könyvre, nem volt kérdés, hogy a kívánságlistára felkerüljön. Most, amikor ez a poszt íródik még nem, azonban mikor publikálva lesz, már megjelenik a történet. Érdekel, hogy miért és hogyan lett belőle viaszszobrász, és milyen utat járt be addig, hogy az legyen, érdekel, hogy mi is az ő története. 

     Mire számítok?: Egy érdekes, talán még motiválónak is mondható történetre, és talán arra, hogy kicsit jobban megismerjem és többet tudjak meg Madame Tussaudsról. Illetve a címet is roppant érdekesnek találom. Remélem a regény során megkapom rá a választ, hogy miért ez, és miért kisbetűvel lett a cím. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mutimitolvassak.blog.hu/api/trackback/id/tr2415310040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása